top of page
  • Yazarın fotoğrafıMehmet Koçak

Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi

Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi ile ilgili tüm detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Bilgi için 0545 571 75 71 numaralı telefon hattını arayabilirsiniz





Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi


Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi 2021

STANDART EVRAKLAR

PASAPORT Talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır. Pasaport on yıldan eski olmamalı (uzatma kabul edilmemekte) ve en az iki boş sayfası olmalıdır. Pasaportun resimli sayfası ve son 3 yıl içerisindeki vizelerinize (Schengen ülkeleri, İngiltere, ABD, Kanada, Avustralya, Kore, Japonya, Yeni Zelanda) ait fotokopiler gerekmektedir. Geçerliliği sona ermiş eski pasaportlar da başvuru sırasında ibraz edilmelidir. Not: Evlilik, boşanma vb. durumlarda ad, soyad değişiklikleri sebebiyle güncel olmayan pasaportunuz ile başvurunuz kabul edilemeyecektir. 18 yaş üstü yabancı uyruklu başvuru sahiplerinin pasaportlarında mutlaka imza alanları dolu olmalıdır.

BAŞVURU FORMU Başvuru Formunda yer alan tüm alanlar eksiksiz doldurulmuş ve form başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır. Dikkat edilmesi gereken; başvuru formunun 3. ve 4. sayfaları mutlaka imzalanmalı ve başvuru tarihi unutulmamalıdır. Başvuru şahsen yapılmayacak ise başvuru sahibi tarafından ıslak imzalı vekalet formu ile vekaleti alan kişinin kimlik fotokopisi ibraz edilmesi zorunludur. (Online Başvuru Formu)Gerekli Tüm Formlar

BİOMETRİK FOTOĞRAF Biometrik özelliklere uygun, rötuşsuz, fonu beyaz, 6 aydan eski olmayan, 35×45 mm ebatlarında ve tüm yüzün net göründüğü 1 adet fotoğraf gereklidir. Örnek Fotoğraf Tablosu Biometrik fotoğraf çekimi hizmetleri için iDATA ofislerinden destek alabilirsiniz.

SEYAHAT SAĞLIK SİGORTASI En az 30.000 Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmalıdır. Seyahat sağlık sigortası poliçesinin aslı ıslak kaşe ve imzalı fotokopisi ile ibraz edilmelidir. Seyahat sağlık sigortası her durumu kapsayacak şekilde olmalıdır. Sigorta poliçesinde yürürlüğe girmesi ve sona ermesi ile ilgili özellikle bir saat belirtilmediyse, genellikle öğlen saat 12 kabul edilir. Dolayısıyla sadece günün yarısı sigortalı olan bu günler için sigorta şartı yerine getirilmiş sayılmaz. Bir başka ifadeyle örneğin 8 ila 13 Mart tarihlerinde seyahat etmek istiyorsanız, en az 7 Mart´tan 14 Mart´a kadar geçerli bir seyahat sağlık sigortası ibraz etmeniz gerekmektedir. Not 1 : AB/AET vatandaşlarının eşleri ve 21 yaş altındaki çocukları seyahat sağlık sigortası ibrazından muaftırlar. (Almanya vatandaşları hariç)

Not 2 : Transit vize (Almanya havaalanını schengen dışı bir ülke için geçiş amaçlı kullanacak ve havaalanında herhangi bir kapı geçişi yapmayacak kişiler) başvurusunda bulunacak başvuru sahiplerinin seyahat sağlık sigortası sunma zorunluluğu yoktur. Seyahat sağlık sigortası bilgi notu için tıklayınız.

VİZE HARCI Başvurunuz esnasında iDATA ofislerinden ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. (Ücret Tablosu)

ARAÇ BİLGİLERİ

SEYAHAT REZERVASYONLARI Uçuş veya tur organizasyonlarının rezervasyonları sunulmalı ve gidiş dönüş tarihleri ile seyahat detaylarını içerir olması gerekmektedir.

MESLEK VE GİDİŞ AMACINA GÖRE EVRAKLAR

KONAKLAMA BELGELERİ Seyahat konaklama durumunuza ait belgeleri ibraz etmeniz gerekmektedir. Konaklama rezervasyonları veya Almanya’daki davet eden kişinin yabancılar dairesince yada bağlı bulundukları Belediye kurumlarından hazırlattığı onaylı davetiyenin geçerli aslı ve fotokopisi ibraz edilmelidir. (Verpflichtungserklärung) Not: Masrafların karşılanacağına dair resmi bir davetiye ibraz edilemez ise; davet eden kişi tarafından yazılacak Almanca düz bir davetiye dilekçesi ile kimlik, ikamet veya oturum belgelerinin sunulması gerekmektedir.

NÜFUS KAYIT ÖRNEĞİ ASLI Türk vatandaşları için; Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği ibraz edilmelidir. Bu belge yalnızca QR Barkodu ile kabul edilmektedir. Düşünceler kısmı doldurulmuş olmalıdır. (Sponsorluk durumlarında sponsor olan 1.derece akrabanın nüfus kayıt örneğinde akrabalık derecesi görünmelidir.)

BANKA DÖKÜMÜ Son 3 aya ait şahsi banka hesap cüzdanı veya dökümü sunulmalıdır.

Not: Banka hesap dökümünün, başvuru tarihinden önceki son onbeş ( 15 ) gün içinde düzenlenmiş olması gerekmekte.

ÇALIŞMA & İZİN BELGESİ Şirketinizden temin edeceğiniz çalışma ve izin belgesi yaptığınız işe dair açıklama içermeli, seyahat tarih aralığı belirtilmiş olmalı, ıslak imza ve kaşeli olarak ibraz edilmelidir.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ SGK veya e-devlet internet sitesi üzerinden temin edebileceğiniz bu evrak detaylı olarak tüm sigorta geçmişinizi belirtmelidir. Müracaatçı emekli ve halen çalışmakta ise SGK destek primi ödemelerini de ek olarak ibraz etmelidir. Sunulan tüm SGK evraklarında okunaklı QR Barkodu olması gerekmektedir. QR Barkodu olmayan evraklar başvuru sırasında kabul edilmeyecektir.

SGK İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ Şirketinizden temin edeceğiniz işe giriş bildirgenizin fotokopisi sunulmalıdır. SGK Bildirgesinde okunaklı ve Barkodu olması gerekmektedir. Barkodu olmayan evraklar başvuru sırasında kabul edilmeyecektir.

MAAŞ BORDROLARI Son 3 aya ait kaşeli ve imzalı maaş bordroları ibraz edilmelidir.

İŞ SÖZLEŞMESİ Sgk’lı çalışan değil iseniz çalıştığınız firma ile aranızdaki iş aktini kanıtlayan noter onaylı iş sözleşmesi sunulmalıdır.

EK GELİR BELGELERİ Tapu, Araç ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri vb. diğer gelirler sunulmalıdır.




Başvuru Formları

Aşağıda listelenen formlar, tamamen doldurulmalı (İngilizce, Lehçe veya Türkçe dillerinde) ve başvuru sahibinin kendisi tarafından imzalanmalıdır.

Yeni Vize başvuru formu aşağıdaki linkten indirilebilir ve yazdırılabilir. Formları Vize Başvuru Merkezinden ücretsiz olarak alabilirsiniz.


Türkçe Vize Başvuru Formu için tıklayın


İngilizce Vize Başvuru Formu için tıklayın


Örnek Shengen Başvuru Formu için tıklayınız


Örnek Ulusal Vize Başvuru Formu için tıklayınız


Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi


Vize Ücretleri

Vize ücretine ek olarak, her başvurudan, 13,50 Euro (KDV dahil) bir önceki günün Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası kurundan hesaplanarak TL olarak tahsil edilen hizmet bedelini ödemeniz gerekmektedir.

Vize Başvuru Merkezleri, 500 Euro banknot ile ödeme kabul etmemektedir.

  1. Vize ücreti, başvuru yapıldıktan sonra nakit olarak ödenmelidir.

  2. Vize başvurusunun reddedilmesi durumunda, ücret iade edilmeyecektir.


İşlem Süresi

Uygun bulunan basvuru, yapıldığı tarihten itibaren 15 takvim günü içinde karara bağlanır.

Özellikle basvurunun ayrıntılı bir tahkikat gerektirdiği bazı durumlarda bu süre, azami 30 takvim gününe kadar uzatılabilir.

İstisnai olarak, özel bazı durumlarda ek bir takım belgelerin sunulması gerektiğinde, bu süre azami 60 takvim gününe çıkabilir.


Genel Bakış

Pasaportun geçerliliğine ilişkin kriterler

Pasaport ve ilk sayfasının fotokopisi. Pasaportun imzalı ve vize bitiş tarihi itibariyle en az 3 ay geçerli olması gerekir. Pasaport 10 yıldan eski olamaz. Vize için ayrılmış en az 2 boş sayfanın olması gerekir. Pasaportlar plastik, deri vs. gibi ilave kılıfsız kabul edilmektedir. Başvuru sahininin başka pasaportu/ları varsa onların da (asıl ve fotokopi olarak) başvuruya eklenmesi gerekir.

Sağlık sigortası

€ 30.000 teminatlı sağlık sigortası (asıl ve fotokopi). “Erasmus+”, “Öğrenim, kurs, bilimsel çalışma”, “Gönüllü hizmeti” vizesi başvurularında sigorta poliçesinin planlanan kalış süresinin tamamını kapsaması gerekir. “Çalışma” vizesi başvurusu durumunda poliçenin kalış süresinin en az ilk ayını kapsaması gerekir.

Reşit olmayanlar

Reşit olmayan kişinin (18 yaşına kadar) tek başına veya ebeveynlerden biri ile seyahat etmesi halinde diğer ebeveynin veya vasinin muvafakati aranır (asıl ve fotokopi). Muvafakatin alınamaması durumunda, neden alınamadığını açıklayan yazı (ebeveynin yalnız yaşadığına dair yazı veya diğer belgeler), reşit olmayanın tek başına seyahat etmesi durumunda ebeveynlerden veya vasiden yurtdışına çıkabileceğine ilişkin noter onaylı muvafakat ibraz edilmesi zorunludur. Vize başvurusunu veli veya vasi imzalar. Imzanın ekli pasaport fotokopisindekiyle aynı olması gerekir. Başvuru belgeleri arasında ebeveynlere veya vasiye ait (seyahat belgesi) pasaportun kişisel bilgileri içeren fotoğraflı sayfasının fotokopisi de yer almalıdır, ayrıca ebeveyn veya vasinin Schengen veya ulusal vizeye sahip olması halinde bunların fotokopisi. Reşit olmayanların, sponsorluk yazısı ile birlikte ebeveynin mali kaynaklara sahip olduğunu teyit eder belge ibraz etmeleri gerekir.

Gereken Mali Kaynaklar

Biometri

Vizeye ilişkin Topluluk Yasasını (Vize Yasası) oluşturan Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Topluluğu Konseyi’nin 13 Temmuz 2009 tarih ve 810/2009 sayılı Tüzüğünün 13. Maddesinin 2. bendi uyarınca, ilk vize başvurusunda şahsi müraacatın esastır. Başvuru sırasında kişiye ait aşağıdaki biyometrkik kimlik bilgileri alınmaktadır: taranmış veya o an çekilmiş fotoğraf, on parmak izinin dijital olarak alınması. Yukarıda bahse konu tüzüğün 13. maddesinin 7. bendinde aşağıdaki kategorilere dahil olan başvuru vuru sahiplerinin parmak izi vermekten muaf tutulacakları belirtilmektedir:

  1. Son 59 ay içerisinde, herhangi bir Schengen ülkesine parmak izi verdiyseniz, şahsen başvurmanız gerekmemektedir.

  2. 12 yaş altı çocuklar;

  3. parmak izi alımının fiziki olarak mümkün olmadığı kişiler;

  4. üye devletlerin hükümetleri veya uluslararası organizasyonlar tarafından resmi amaç ile davet edilmeleri halinde, devlet veya hükümet başkanları, ulusal hükümet üyeleri ve beraberindeki eşleri ile resmi heyet üyeleri;

  5. üye devletlerin hükümetleri veya uluslararası organizasyonlar tarafından resmi amaç ile davet edilmeleri halinde, kral veya ailesinin rütbece önemli üyeleri.

  6. Türk Hizmet pasaportu sahipleri (yeşil veya gri olarak adlandırılanlar) 90 günü geçmeyecek şekilde ve çalışmak için olmamak kaydıyla, Polonya topraklarına vizesiz girebilirler.

13 Temmuz 2009 Avrupa Parlamentosu ve Konseyi tarafından yayınlanan vizelerle ilgili bildirinin 810/2009 nolu düzenlemesinin 16.maddesinin 4.bendine göre; aşağıdaki kategorilerden herhangi birine sahip olan başvuru sahipleri vize ücretinden muaf tutulacaktır;

  1. 6 yaşından küçük çocuklar,

  2. Eğitim-öğretim amacı ile seyahat eden ilkokul, lise, üniversite ve yüksek lisans öğrencileri ile onlara eşlik eden öğretmenler,

AB Vatandaşlarının Aile Üyelerine İlişkin Bilgiler:

Bu prosedür, bir aile üyesi olan bir AB üyesi olan veya halihazırda ülkede bulunan bir Üye Devlet dışında bir Üye Ülkeye giden üçüncü ülkelerden gelen vatandaşlar için geçerlidir.











1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page