Tel:0545 571 7 571 info@sahraaltiafrika.com
Kamerun Vizesi hakkında her şey. Kamerun vizesi nasıl alınır? Kamerun vize ücreti ne kadar?
Kamerun Vizesi Nasıl Alınır?
ViZE VAR ViZE VAR ViZE VAR ViZE VAR
Kamerun Vizesi
Kamerun Vizesi hakkında her şey. Kamerun vizesi nasıl alınır? Kamerun vize ücreti ne kadar?
Kamerun Vizesi Nasıl Alınır?
Kamerun Vize İstiyor Mu?
Kamerun’a seyahat etmek isteyen Umumi (Bordo), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) ve Diplomatik (Siyah) pasaportlardan birine sahip Türk vatandaşlarının vize alma zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak Resmi heyet mensubu olan Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) ve Diplomatik (Siyah)pasaportu olan Türk vatandaşlarının 180 gün içerisinde 90 günü geçmemek şartıyla Kamerun’a vizesiz gitme hakkına sahiptirler.
Kamerun Vizesi Türleri
-
Kamerun Ticari/İş Vizesi
-
Kamerun Turistik Vizesi
-
Kamerun Aile/Arkadaş Ziyareti Vizesi
Kamerun Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Başvurular Kamerun Konsolosluğuna iletilir. Randevu zamanı geldiğinde Kamerun Konsolosluğuna giderek işlemler tamamlanır.
Kamerun Vizesi İçin İstenilenBelgeler
Kamerun Vizesi Başvuru İçin Gerekli Evraklar
-
Pasaport
-
Eski pasaportunuz varsa onların fotokopileri ve asılları
-
Fotoğraf: 2 adet biometrik fotoğraf. Biometrik fotoğraf 35×45 mm ölçülerde, arka fonu beyaz ve yüz şeklinizin tam görünür olması gerekmektedir.
-
Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
-
Sağlık Sigortası:
-
Uluslararası Aşı Sertifikası:
-
Otel ve Uçak Rezervasyonları
-
Banka hesap bilgileri ve hareketleri ( Son 3 aylık hesap dökümünün kaşeli ve ıslak imzalı olması gerekmektedir.)
**Vize başvurusu için hazırlanması gereken evraklarla ilgili net bilgi için ilgili ülkenin Konsolosluk/Büyükelçiliklerine ya da vize danışmanlık merkezlerine başvurulmalıdır.
Kamerun vize başvuru formu
Kamerun vize başvuru formu İngilizce ve Fransızca olmak üzere iki dilde hazırlanmıştır. Kamerun Konsolosluğu vize başvuru formlarının eksiksiz ve doğru olarak doldurulmasını ister. Türkçe olarak doldurulan başvuru formları konsolosluk tarafından kabul edilmez. Tek sayfadan oluşan Kamerun vize başvuru formunun başvuru sahibi tarafından ıslak imzalı olarak tamamlanması önemlidir. İmzasız başvuru formları Kamerun Konsolosluğu tarafından kabul edilmemektedir. Son 6 ay içerisinde çekilmiş biometrik fotoğrafınızı başvuru formunun sağ üst köşesindeki fotoğraf alanına yapıştırmayı unutmayınız.
Kamerun Vizesi Kaç Günde Çıkar?
ortalama 7-10 iş gününde çıkmaktadır. seyahat planınızdan yaklaşık 20-30 gün önce bu işlemlere başlamak gerekmektedir.
Kamerun Vizesi Ücreti
Kamerun Cumhuriyeti’ne seyahat etmek isteyen vatandaşların ödemesi gereken vize ücreti seyahat niteliği ve süresi açısından farklılık göstermektedir. Vize başvurusu için ödenen vize ücreti herhangi bir aksi durumda geri iade edilmemektedir.
Kamerun’un Vize İstediği/İstemediği Ülkeler
Kamerun’un 90 gün süreyle vize muafiyeti uyguladığı ülkeler;
-
Orta Afrika Cumhuriyeti
-
Çad
-
Kongo Cumhuriyeti
-
Mali
-
Nijerya
**Kamerun Cumhuriyeti Batı Afrika’daki Ebola virüsü hastalığı salgını nedeniyle Liberya, Gine, Sierra Leone ve Nijerya vatandaşlarının ülkeye girişini reddetmektedir.
Kamerun
Kamerun ya da resmî adı ile Kamerun Cumhuriyeti, Afrika kıtasının ortabatı bölümünde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını (kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde) Nijerya, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Ekvator Ginesi ve 402 km’lik sahil şeridi ile Atlas Okyanusu oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Yaoundé‘dir.
Ülke İsmi[değiştir | kaynağı değiştir]
Bölgeye gelen ilk Avrupalılar olan Portekizli denizciler, burada içerisinde bol miktarda kabuklu hayvan gördükleri bir nehre kendi dillerinde kabuklu hayvan anlamına gelen Camarões adını vermişlerdir. Bu isim daha sonraki dönemlerde önce bölgede yer alan dağlık alanlara daha sonra da günümüzde Douala‘yı da kapsayan alana son olarak da tüm bölgeye ismini vererek bugünkü ülke sınırlarının tamamının ismi olarak kullanılmıştır.[5]
Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]
Kamerun sahip olduğu 475.442 km²’lik alan ile kıta içerisinde orta ölçekli ülkeler konumunda yer almaktadır. Ülkenin toplamda sahip olduğu 4.591 km’lik kara sınırından 797 km’si Orta Afrika Cumhuriyeti, 1.094 km’si Çad, 523 km’si Kongo Cumhuriyeti, 189 km’si Ekvator Ginesi, 298 km’si Gabon, 1.690 km’si Nijerya ile oluşurken, ülkenin ayrıca Atlas Okyanusu’na da 402 km’lik sahil şeridi bulunmaktadır.
Kamerun Dağı
Ülkenin iç kesimlerinde yaygın olarak gözlemlenen alçak yaylalar ülkenin kuzeyine doğru ilerledikçe Adamaua Platosu ve Mandara Sıradağları’nın etkisiyle yükselmektedir. Bu yükseltiler en uç kuzeyde Kamerun’un da küçük bir kısmına sahip olduğu Çad Gölü‘nün yer alması nedeniyle alçalarak düşüş göstermektedir. Ülkenin batı ve kuzeybatı bölümlerinde Kamerun hattı olarak adlandırılan fay hattının da yer aldığı bölge üzerinde volkanik sıradağlar yer almaktadır. Özellikle kıyı kesiminde aktif olan volkanik dağların yanı sıra batı Afrika’nın 4.095 m ile en yüksek dağı konumunda bulunan Kamerun Dağı‘da bu bölgede bulunmaktadır. Yükseltinin 3.011 m kadar çıktığı Oku volkanik dağlık alanları içerisinde ise Nyos Gölü ve Manoun Gölü yer almaktadır. Bamenda Platosu‘nde bulunan Oku volkanik alanları içerisinde ayrıca Afrika kıtasının batı bölümünde yer alan en yüksek dağlık yağmur ormanları alanları gözlenebilmektedir.[6] Ülkenin diğer önemli yükseltileri arasında Bakossi, Manengouba ve Kupe gibi kutsal olarak da kabul edilen dağlar yer almaktadır.[7] Bakossi ve Manengouba dağları ise endemik bitki ve hayvan türlerinin bulunduğu ancak doğasının tehdit altında olduğu bölgelerdendir. Ülkenin güney bölümünde yer alan yaylalar da ise tropikal yağmur ormanları yer almakta olup, bu alanlar sahil kesimine yaklaştıkça yerini geniş ovalara bırakmaktadır.
İklim[değiştir | kaynağı değiştir]
Ülke genel olarak tropikal iklimin etkisi altında bulunmaktadır. Bu etki ile Kamerun’da şiddetli yağışların da yaşandığı sıcaklığın yüksek olduğu yağmur sezonları yaşanmaktadır. Ülke genelindeki yüksek bölgelere doğru sıcaklıklar ılıman değerlerde ölçülmektedir. Ülkenin Çad gölünün de yer aldığı kuzey kesimlerde kurak bir iklim gözlemlenmektedir. Ülkenin etkisi altında olduğu tropikal iklim nedeniyle Kamerun üç bölgesel iklim alanına ayrılabilmektedir, buna göre ülkenin kuzeyinde mevsimsel nemlilik görülmekte olup, Ekim-Nisan döneminde kurak sezon yaşanmaktadır. Kamerun’un kuzey bölgelerinde yıllık yağış ortalaması ise 700 mm seviyesindedir. Temmuz-Eylül döneminde yağışların en az olduğu dönem yaşanmakta olup, yıllık ortalama sıcaklık değerleri 32,2 °C seviyesindedir. Bu bölgede ölçülen yüksek sıcaklık değerleri ile birlikte yağışların yıl genelinde düşük olması nedeniyle her 2 ila 5 yılda bir kuraklık sorunu yaşanabilmektedir.
Ülkenin kuzey kesiminde yer alan savanaların güney kesimlerinde yer alan yağmur ormanlarına geçiş yaptığı bölgelere doğru başlayan ve yükseltisi 1.000 m ila 1.500 m arasında yer alan yaylalarda ise yıllık ortalama sıcaklık değerleri 22 °C seviyesinde ölçülürken, yıllık ortalama yağış 1.500 mm-1.600 mm düzeyindedir. Ülkenin batı kesiminde yer alan dağlık alanlarda ise yıllık ortalama yağış 2.000 mm ile 11.000 mm seviyesindedir. Özellikle Kamerun dağının güney ucunda ölçülen 11.000 mm yağış değerleri bölgeyi dünyanın en çok yağış alan bölgelerden biri yapmaktadır. Hem güney hem de batı kesimlerinde Aralık-Şubat dönemi kurak dönem olarak ifade edilse de, bu dönemde de yer yer yağışlar gözlemlenmektedir. Yağmur ormanlarının da sık bulunduğu Atlas Okyanusu’na kıyı sahil kesimlerinde ise yıllık ortalama sıcaklıklar 25 °C ortalama yağış ise 1.500 mm – 2.000 mm düzeyinde bulunmakta olup, Aralık-Ocak dönemi yağışsız dönem olarak geçmektedir.
Bitki örtüsü ve yaban hayat[değiştir | kaynağı değiştir]
Kamerun doğal alanları bakımından küçük Afrika olarak tanımlanmaktadır. Ülkenin güney ve orta kesiminde her daim nemli olan kahverengi, koyu kırmızı renge sahip ekvatoral kil olan ve Ferralsol olarak adlandırılan toprağa sahiptir. Ülkenin dikenli ve kurak ovalara sahip kuzey kesimlerinde ise kırmızı toprak olarak adlandırılan Terra Rossa toprağı gözlemlenmektedir.
Cross-River Gorili
2001 yılında yapılan bir araştırmaya göre ülke genelinde 96 tanesi endemik açıdan sadece bu ülkeden bulunan 542 farklı balık türü belirlenmiştir. Ayrıca yine aynı araştırmaya göre ülke genelinde 15.000 kelebek türü, 280 memeli hayvan türü (küçük ve büyük memeli hayvanların toplamı), Afrika’da bulunan 275 adet sürüngen türünün 165 tanesi, 3 timsah türü ve 190-200 kurbağa türü olduğu belirlenmiştir. Bunlara ilaveten 750 tanesi Kamerun’da yerleşik, 150 tanesi göçmen kuşlar olmak üzere 900 tane de kuş türü tespit edilmiştir.[8]
2008 yılında Nijerya sınıra yakın bir konumda oluşturulan Takamanda Ulusal Park sayesinde soyu tehdit altında olan goril ailesine mensup Cross-River Gorili ‘nin korunması amaçlanmıştır. Şu anda sayıları 300 civarında bulunan goril türünün soyu kaçak avlanma ve orman alanlarının tahrip edilmesi nedeniyle tükenme noktasına gelmiştir.[9] Banyang-Mbo-Tabiatı’nda ise ülkede var olan az sayıda orman fili nüfusunun korunması amaçlanmıştır.
1987 yılında oluşturulan Dja Ulusal Park, UNESCO Dünya mirasları listesinde yer almaktadır.[10] Kamerun’da bu ulusal park haricinde UNESCO’nun dünya mirasları listesine aday başka ulusal parklarda mevcuttur:
-
2006 yılından Boumba-Bek-Ulusal Park[11]
-
2006 yılından Campo-Ma’an-Nationalpark[12]
-
2006 yılından Korup-Ulusal Park[13]
-
2006 yılından Kribi yakınlarında bulunan Lobé Şelaleri[14]
-
2006 yılından Lobéké-Ulusal Park[15]
-
2006 yılından Nki-Ulusal Park[16]
-
2006 yılından Çad Gölü’nün Kamerun’da kalan kısmı[17]
-
2006 yılından Waza-Ulusal Park[18]
Doğal kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]
Kamerun’da doğal yeraltı zenginlikleri açısından petrolün yanı sıra boksit, demir cevheri, kahve, muz, kauçuk, ağaç, altın ve elmas bulunmaktadır.
Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]
Kamerun’da son olarak 2005 yılında gerçekleştirilen resmi sayım sonuçlarına göre 17,463,836 nüfus tespit edilmiştir.[1] 2005 yılından sonra bir daha resmi sayım gerçekleştirilmemiş olup, 2018 tahmini sayım sonuçlarına göre 25,640,965 nüfus belirlenmiştir.[4] Ülke içerisindeki nüfus yoğunluğu 35,7 kişi/km² düzeyindedir. Ülke nüfusunun büyük bir bölümü kuzey ve batı kesimlerindeki yeşil çimenlik alanlara hakim bölgelerde, liman kenti Douala ve sahil kesimi ile birlikte başkent Yaoundé’de yaşamaktadır. Ülkenin orta ve güneydoğu kesimlerinde ise nüfus yoğunluğu düşük seviyelerdedir.
Kamerun genç bir nüfusa sahip olup, 2018 tahmini verilerine göre %61,75’i 0-24 yaş aralığındadır. Ülkenin sadece %3,23’ü 65 yaş ve üzerindedir.[4]
0-14 yaş: %42.15 (erkek 5,445,142/kadın 5,362,166)
15-24 yaş: %19.6 (erkek 2,524,031/kadın 2,502,072)
25-54 yaş: %31.03 (erkek 4,001,963/kadın 3,954,258)
55-64 yaş: %3.99 (erkek 499,101/kadın 524,288)
65 yaş ve üzeri: %3.23 (erkek 384,845/kadın 443,099)
Şehirde yaşayanların oranı 2019 verilerine göre %57 olan ülkede, nüfusun yıllık artış oranı 2018 tahmini verilerine göre %2,54 düzeyindedir.[4]