Tel:0545 571 7 571 info@sahraaltiafrika.com
ViZE VAR ViZE VAR ViZE VAR ViZE VAR
Gine Vizesi
Gine Vizesi Nasıl Alınır?
Gine Vize İstiyor mu?
Gine Cumhuriyetine seyahat etmeyi planlayan Umuma Mahsus (Bordo), Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) pasaporta sahip Türk vatandaşlarının vize alması mecburiyken; Diplomatik (Siyah) pasaporta sahip Türk vatandaşlarının 90 gün vizesiz olarak ülkeye giriş hakları bulunmaktadır.
Gine Cumhuriyeti Vize Türleri
-
Gine Turistik Vizesi
-
Gine Ticari Vizesi
-
Gine Aile Ziyareti Vizesi
Gine Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ankara Gine Cumhuriyeti Büyükelçiliğine müracaat etmeleri gerekmektedirler.
Gine Vize Başvurusu için Gerekli Evraklar
-
Pasaport:
-
Fotoğraf: 2 adet
-
Türkiye Cumhuriyeti kimlik fotokopisi
-
otel rezervasyon bilgisi ve gidiş- dönüş uçak bileti çıktısı
-
Davet mektubu: Davet eden kişinin güncel adres bilgisi ve kimlik bilgilerinin olduğu seyahat plan tarihlerinin açıklandığı bir davet mektubu.
-
Sağlık Raporu: Başvuru yapan kişinin herhangi bir bulaşıcı hastalığının bulunmadığını gösteren sağlık bakanlığı onaylı bir sağlık raporu.
-
Aşı Kartı: Başvuru yapan kişinin Sarı Umma aşısı olduğunu gösteren ilgili kurumca onaylanmış bir aşı belgesi.
-
Başvuru yapan kişinin aktif olarak kullandığı banka hesabında minimum 3000 TL olduğunu gösteren en az 3 aylık hesap hareket dökümü.
-
Başvuru sahibinin vize ücretini bankaya yatırdığını gösteren işlem dekontu.
-
**Vize başvurusu için hazırlanması gereken evraklarla ilgili net bilgi için ilgili ülkenin Konsolosluk/Büyükelçiliklerine ya da vize danışmanlık merkezlerine başvurulmalıdır.
Gine Vizesi Kaç Günde Çıkar?
8 ile 15 iş günü arasında değişebilmektedir. seyahat planınızdan yaklaşık 1 ay öncesinden başvuru yapmanızda fayda bulunmaktadır.
Gine Vize Ücretleri
Vize Süresi Vize Tipi Giriş Sayısı Toplam Ücret
1 Aylık Turistik 1 Girişli 200 EUR
1 Aylık Ekspres Turistik 1 Girişli 250 EUR
1 Aylık Ticari 1 Girişli 200 EUR
1 Aylık Ekspres Ticari 1 Girişli 250 EUR
3 Aylık Turistik Çok Girişli 250 EUR
3 Aylık Ekspres Turistik Çok Girişli 300 EUR
3 AylıkT icari Çok Girişli 250 EUR
3 Aylık Ekspres Ticari Çok Girişli 300 EUR
6 Aylık Turistik Çok Girişli 300 EUR
6 Aylık Ekspres Turistik Çok Girişli 350 EUR
6 Aylık Ticari Çok Girişli 300 EUR
6 Aylık Ekspres Ticari Çok Girişli 350 EUR
1 Yıllık Turistik Çok Girişli 350 EUR
1 Yıllık Ekspres Turistik Çok Girişli 400 EUR
1 Yıllık Ticari Çok Girişli 350 EUR
1 Yıllık Ekspres Ticari Çok Girişli 400 EUR
Gine Cumhuriyeti Vize İstediği / İstemediği Ülkeler
Gine Cumhuriyeti 21 ülkenin vatandaşlarına vize muafiyeti uygulamaktadır. Bu ülkeler aşağıdaki gibidir;
-
Cezayir
-
Benin
-
Burkina Faso
-
Yeşil Burun Adaları
-
Fildişi Sahili
-
Küba
-
Mısır
-
Gambiya
-
Gana
-
Gine-Bissau
-
Liberya
-
Mali
-
Moritanya
-
Fas
-
Nijer
-
Nijerya
-
Senegal
-
Sierra Leone
-
Tanzanya
-
Togo
-
Tunus
Gine
Ülke ismi[değiştir | kaynağı değiştir]
Ülkenin ismi bir Tuareg kelimesi olan aginaw sözcüğünden gelmekte olup, sözcük siyahi anlamına gelmektedir. Bu kelimeden yola çıkarak ülke ismi siyahilerin yaşadığı ülke anlamında kullanılmaktadır.[3] Gine sousou dilinde kadın demektir ve Gine nin paralarında bile olan semboluda kadındır.[kaynak belirtilmeli]
Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]
Ülke toplamda sahip olduğu 4.046 km sınırın 816 km’si Fildişi Sahili, 421 km’si Gine-Bissau, 590 km’si Liberya, 1.062 km’si Mali, 363 km’si Senegal ve 794 km’si Sierra Leone ile oluşmaktadır. Ülkenin kara sınırı haricinde Atlas Okyanusu kıyısında 320 km’lik sahil şeridi bulunmaktadır.
Ülkenin kıyıdan iç kesimlerine, doğuya doğru ilerlendiğinde arazi basamaklar halinde yükselerek 1.000 m yüksekliğe kadar çıkmaktadır. Burada bulunan ve Futa-Djalon olarak adlandırılan dağlık bölgede yağmur ormanları da yer almaktadır. Bu dağlık bölgenin güneydoğusunda yer alan yaylalar, ülkenin bu bölgesinde yer alan dağlık bölgeler ile köprü vazifesi görmektedir. Gine’nin güneydoğu kesiminde yer alan bölgeler ülkenin en yüksek noktalarını oluşturmakta olup, 1.752 m ile ülkenin en yüksek noktasını konumunda olan Nimba Dağı‘da bu bölgede yer almaktadır. Nimba dağı ve civarı 1982 yılında bu yana UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Futa-Djalon bölgesinin doğusunda, Nimba bölgesinin ise kuzeyinde kalan kesimlerde ise ovalar yer almaktadır. Afrika kıtasının önemli nehirlerinden biri konumunda olan Nijer nehri ve kolları bu ovaları sulamaktadır.
İklim[değiştir | kaynağı değiştir]
Gine’de genel olarak tropikal iklim şartları hüküm sürmektedir. Bölgesel olarak bazı farklılıklar gözlemlenebilse de kurak dönem ile yağmur dönemi uzun sürmektedir. Kıyı kesimlerinde sıcak ve nemli bir iklimin yanı sıra yoğun yağışların hakim olduğu ülkede, Futa-Djalon bölgesinin doğusuna doğru ilerlendikçe yağışlar azalmaktadır. Ülke genelinde Muson yağmur sezonu Mayıs-Eylül ayları arasında yaşanmakta olup, bu yağışlar genellikle şiddetli fırtınalar ve yoğun gök gürültüsü eşliğinde gerçekleşmektedir. Söz konusu yağmurlar ülkenin güney bölgesinde yer alan yağmur ormanı bölgelerinde Şubat ayı itibarıyla de başlayabilmektedir. Gine Temmuz-Ağustos dönemlerinde Muson yağmurlarının en yoğun yağdığı dönemi yaşamakta olup, Kasım-Nisan ayları arasında kurak döneme geçilmektedir. Özellikle bu dönemde ülke harmattan olarak adlandırılan ve Sahra Çölü yönünden esen alize rüzgarlarının etkisi altında bulunmaktadır.
Gine genelinde yıllık sıcaklık ortalamaları 22 °C ile 32 °C arasında yer almakta olup, en yüksek sıcaklık değerleri 28 °C ile 35 °C arasında ölçülmektedir. Futa-Djalon yaylalarında kış aylarında en düşük sıcaklık değerleri olarak 6 °C ölçülebilmektedir. Ülkenin Atlas Okyanusu kıyısında yer alan başkent Conakry’de yağmur ya da kurak sezondan bağımsız sürekli 24 °C ile 32 °C aralığında sıcaklık değerleri ölçülmekte, yıllık yağış ortalaması ise de 4.000 mm düzeyinde gerçekleşmektedir. Ülke genelinde var olan nemli hava özellikle ziyaretçiler tarafından boğucu ve çok yorucu olarak adlandırılmaktadır. Yağmur sezonunun başlangıç ve bitiş dönemleri (Nisan/Mayıs-Ekim/Kasım) Gine’de yaşam koşullarını zorlaştıran şiddetli yağışların ve gök gürültülerinin, kasırga şiddetindeki rüzgarların yaşandığı dönem olarak görülmektedir.
Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]
Gineli bir kadın
Gine’da son olarak 2014 yılında gerçekleştirilen sayım sonuçlarına göre 10,628,972 nüfus tespit edilmiştir. Bu güncel olarak son resmi sayım konumundadır. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğu başkent Conakry’de yaşamaktadır.
Gine genç bir nüfusa sahip olup, 2018 tahmini verilerine göre nüfusun %60,63’ü 0-24 yaş aralığındadır. Ülkenin sadece %3,85’i 65 yaş ve üzerindedir.[4]
0-14 yaş: %41.4 (erkek 2,473,486/kadın 2,435,139)
15-24 yaş: %19.23 (erkek 1,145,488/kadın 1,134,103)
25-54 yaş: %30.8 (erkek 1,827,246/kadın 1,824,162)
55-64 yaş: %4.72 (erkek 269,995/kadın 289,164)
65 yaş ve üzeri: %3.85 (erkek 203,754/kadın 252,874)
Şehirde yaşayanların oranı 2019 verilerine göre %36,5 olan ülkede, nüfusun yıllık artış oranı 2018 tahmini verilerine göre %2,75 düzeyindedir.[4]
Etnik gruplar[değiştir | kaynağı değiştir]
Ülke genelinde 20’nin üzerinde etnik grup yaşamakta olup, en önemli ve ülke genelinin büyük çoğunluğunu oluşturan üç ana etnik grup bulunmaktadır. Ülke nüfusunun %40’ını oluşturan Fulbeler Gine genelinde en yaygın etnik grubu oluşturmaktadır. Fulbelerin ardından en yoğun nüfusa sahip ikinci etnik grubu %30 ile Malinkeler oluşturmakta olup, %20 ile de Susular en yaygın üçüncü etnik grup olarak yer almaktadır. Bu üç etnik grubu haricinde küçük oranda Kpelleler, Kissiler, Lomalar ve Bagalar’da ülkede yaşamaktadırlar.
Etnik GrupOran
Fulbeler%40
Malinkeler%30
Susular%20
Diğer%10
Dil[değiştir | kaynağı değiştir]
Ülkenin Fransa sömürgesi olduğu dönemlerde kullanılmaya başlanan Fransızca bağımsızlık sonrası da resmi dil olarak kabul edilerek kullanılmıştır. Fransızca resmi dil olmasına rağmen nüfusun sadece %15-25 tarafından kullanılmaktadır. Fransızcanın özellikle 1980’li yılların sonlarından itibaren okullarda tek eğitim dili olarak kullanılması ve buna bağlı olarak toplumun Fransızcayı daha sık kullanması sonucu bu dili anadili olarak konuşan nüfusun oranında artış yaşanmıştır. Güncel olarak nüfusun %2’si Fransızcayı anadili olarak ifade etmektedir.[5] Son yıllarda yapılan araştırmalarda nüfusun %63,2’si Fransızcayı kısmen ya da tamamen konuştuğunu ifade etmiştir.[6] Gine’de nüfusun büyük bir bölümünü oluşturan Fulbelerin dili olan Fulanice ulusal dil olarak kabul edilmekte ve özellikle de bu etnik grup üyeleri tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır.
Bu dillerin haricinde ülke genelinde konuşulan 40 farklı dil daha mevcut olup, bu diller bölgesel olarak etnik gruplar tarafından kullanılmaktadır.
Din[değiştir | kaynağı değiştir]
Gine genelinde hakim olan din İslam dinidir. Buna göre nüfusun %85’i islam inancına göre yaşamını sürdürmektedir. İslam topluluğun büyük bir kısmı islamiyeti sünni mezhebine göre yaşamaktadır. Hristiyan dini ülke içerisinde en yaygın ikinci din konumunda olup, nüfusun %8’i hristiyan inancına göre yaşamlarını sürdürmektedir. Bu iki dinin haricinde yerel dinlere inanan %7 dolayında küçük bir toplulukta mevcuttur.
Gine ya da resmî adı ile Gine Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batı bölümünde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını (kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde) Senegal, Mali, Fildişi Sahili, Liberya, Sierra Leone ve Gine-Bissau oluşturmakta olup, ülkenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti Conakry‘dir.