Tel:0545 571 7 571 info@sahraaltiafrika.com
Describe your image here
Describe your image here
Describe your image here
Describe your image here
Gabon Vizesi
ViZE VAR ViZE VAR ViZE VAR ViZE VAR
Gabon Vizesi
Gabon vizesi hakkında her şey.
Gabon Vizesi Nasıl Alınır?
Gabon Vize İstiyor mu?
Gabon Cumhuriyetine seyahat etmeyi planlayan Umumi (Bordo), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) pasaporta sahip Türk vatandaşları vizeye tabiken Diplomatik (Siyah) pasaporta sahip Türk vatandaşları ise 90 gün süre ile vizeden muaf bir şekilde seyahatlerini gerçekleştirebilmektedirler.
Gabon’un Vize Türleri
-
Turistik Gabon Vizesi
-
Ticari Gabon Vizesi
Gabon Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Gabon’a seyahat etmeyi planlayan Türk vatandaşlarının vize başvurularını Gabon Büyükelçiliğinden randevu alarak vize başvurularını yapabilirler
Gabon Vizesi İçin İstenilen Evraklar
GABON TURİSTİK VİZE
-
En az 6 ay geçerli Pasaport (Son 10 yıldan eski olmamalı ve eski pasaportlarınız)
-
Arka fonu beyaz 2 adet fotoğraf
-
Uçak ve Otel Rezervasyonları
-
Pasaport Fotokopisi
-
Kimlik fotokopisi
-
Şirket antetli kağıdına kaşeli ve imza yetkilisi tarafından imzalanmış , Gabon Başkonsolosluğuna hitaben yazılmış vize talep dilekçesi- ( İçeriğinde ne amaçla gidileceği ne zaman gidileceği ne kadar kalınacağı telefon numaraları Türkiye’deki ikametgah adres bilgilerini içermek zorundadır.)
GABON TİCARİ VİZE
-
En az 6 ay geçerli Pasaport (Son 10 yıldan eski olmamalı ve eski pasaportlarınız)
-
Arka fonu beyaz 2 adet fotoğraf
-
Uçak ve Otel Rezervasyonları
-
Pasaport Fotokopisi
-
Davetiye ( Davet eden şirketin atntetli kağıdına düzenlenmiş başvuru sahibinin pasaport numarası ve isminin yer aldığı davetiye.
-
Kimlik fotokopisi
-
Davetiye
-
Şirket antetli kağıdına Kaşeli ve imza yetkisi tarafından imzalanmış Gabon baş konsolosluğuna hitaben yazılmış vize talep dilekçesi- ( İçeriğinde ne amaçla gidileceği ne zaman gidileceği ne kadar kalınacağı telefon numaraları Türkiye’deki ikametgah adres bilgilerini içermek zorundadır.)
**Vize başvurusu için hazırlanması gereken evraklarla ilgili net bilgi için ilgili ülkenin Konsolosluk/Büyükelçiliklerine ya da vize danışmanlık merkezlerine başvurulmalıdır.
Gabon Vizesi Kaç Günde Çıkar?
5 ile 15 iş günü arasında sonuçlandırmaktadır.
Gabon Vizesi Ücreti
Vize Süresi Vize Tipi Giriş Sayısı Toplam Ücret
1 Aylık Turistik 1 Girişli 180 EUR
1 Aylık Ticari 1 Girişli 180 EUR
3 Aylık Turistik Çok Girişli 230 EUR
3 Aylık Ticari Çok Girişli 230 EUR
Gabon Vize İstediği/İstemediği Ülkeler
Gabon Cumhuriyeti sadece Fas ve Güney Afrika ülkesi vatandaşlarına varışta vize alabilme imkanı tanımaktadır. Ayrıca Brezilya, Benin, Fildişi Sahili, Fransa, Mısır, Mali, Gine ülkelerinin diplomatik, hizmet ve hususi pasaporta sahip vatandaşlarının vize almalarına gerek bulunmamaktadır.
Gabon
Gabon ya da resmî adıyla Gabon Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta bölümünde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını kuzeyde Kamerun, kuzeybatıda Ekvator Ginesi ile güney ve doğuda ise Kongo Cumhuriyeti oluşturmaktadır. Ülkenin batı bölümünde sınırı ise Gine Körfezi‘ni de içine alacak şekilde Atlas Okyanusu oluşturmaktadır. Ekvator çizgisi üzerinde yer alan ülkenin başkenti ise Libreville‘dir.
Gabon’dan bir manzara
Konum olarak Afrika kıtasının orta kesiminde batı Atlas Okyanusu kıyılarından doğuya doğru Kongo Havzası‘na kadar uzanan bir bölgede yer alan Gabon toplamda 267.667 km²’lik bir yüz ölçümüne sahiptir. Ülkenin toplamda sahip olduğu 2.251 km’lik kara sınırından 298 km’si Kamerun, 350 km’si Ekvatoral Gine ve 1.903 km’si ise Kongo Cumhuriyeti ile oluşurken, ülkenin ayrıca Atlas Okyanusu’na da 885 km’lik sahil şeridi bulunmaktadır. Batı bölgelerindeki sahil kısımlarında alçak vadilere sahip olan ülke iç kesimlere doğru ilerledikçe 200 km’nin sonunda kademeli olarak yükselerek doğu kesimlerinde yüksek rakımlara ulaşmaktadır.
Ülkenin en büyük nehri konumunda olan Ogowe toplamda 1.200 km’lik bir uzunluğa sahiptir. Kongo Cumhuriyeti’nde kaynağından çıkan ve Gabon’a doğru akan nehir ülkenin batısında Gine Körfezi’nde Atlak Okyanusu ile birleştiği noktada delta oluşturmaktadır. Günümüzde Gabon’un en yüksek noktası hakkında kaynaklar arasında 500 m’ye kadar farklılıklar içeren değişik veriler mevcuttur. Genel olarak 1.575 m yüksekliğe sahip olan Iboundji Dağı ülkenin en yüksek noktası olarak kabul görmektedir.[5] Ülkenin kuzeydoğu ve güney bölgelerinde yer alan önemli yükseltiler ise deniz seviyesinden 1.000 m yüksekliktedir.
Gabon’un farklı bölgelerinde günümüzden yaklaşık olarak iki milyar yıl öncesi olan Proterozoik Devir dönemlerine kadar uzanan eski dönemlere ait kayalar bulunmaktadır. Bu kayalarda yine çok eski dönemlere ait fosiller ve içerisinde en meşhuru oklo olan doğal nükleer reaktörler bulunmuştur.
İklim[değiştir | kaynağı değiştir]
Ülke genelinde nemli tropikal iklim şartları hakimdir. Ocak ayı en sıcak ay olurken, Libreville’de bu dönemde ortalama 31 °C sıcaklık değerleri ölçülürken, en düşük sıcaklıklar ise ortalama 23 °C düzeyindedir. Temmuz ayında ortalama sıcaklık değerleri en yüksek 28 °C, en düşük 20 °C değerlerindedir. Haziran-Eylül dönemlerinde ülke en kurak ve yağışsız dönemlerini yaşamakta olup, bu dönemde nem değerleri yüksek oranlarda seyretmektedir. Gabon genelinde yağışların en yoğun yaşandığı dönem Aralık ve Ocak aylarında gerçekleşmektedir. Ülke genelinde yıllık yağış ortalaması 2.540 mm seviyesinde olup, bu oran özellikle kıyıya yakın kuzey kesimlerde 3.810 mm’ye kadar çıkabilmektedir.
Doğal kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]
Gabon’da doğal yeraltı zenginlikler açısından petrolün yanı sıra doğalgaz, elmas, niyobyum, manganez, uranyum, altın, kereste ve demir bulunurken, hidrolik enerji üretiminde de önemli bir konumdadır.
Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]
Gabon, Afrika kıtasında nüfus yoğunluğunun çok az olduğu ülkelerden biri konumundadır. Ülke nüfusunun neredeyse yarısı ülkenin üç büyük şehrinde yaşamakta olup, diğer yarısı da geri kalan bölgelerde ikamet etmektedir. Ülkenin özellikle iç kesimleri ile kuzey bölgeleri neredeyse insansız bölge konumundadır.
Gabon genç bir nüfusa sahip olup, 2018 tahmini verilerine göre %59,53’ü 0-24 yaş aralığındadır. Ülkenin sadece %3,91’i 65 yaş ve üzerindedir.[6]
0-14 yaş: %37.45 (erkek 405,676/kadın 387,900)
15-24 yaş: %22.08 (erkek 245,490/kadın 222,343)
25-54 yaş: %31.6 (erkek 355,348/kadın 314,344)
55-64 yaş: %4.96 (erkek 54,679/kadın 50,356)
65 yaş ve üzeri: %3.91 (erkek 40,721/kadın 42,179)
Şehirde yaşayanların oranı 2019 verilerine göre %89,7 olan ülkede, nüfusun geri kalan %10,3 düzeyindeki düşük bir kesimi ülkenin geri kalan büyük bölümünde yaşamaktadır. Ülkede nüfusun yıllık artış oranı 2018 tahmini verilerine göre %2,73 düzeyindedir.[6]
Etnik gruplar[değiştir | kaynağı değiştir]
Gabon’da günümüzde 40 farklı etnik grup yaşamaktadır. Bu etnik gruplar içerisinde çoğunluğu Bantu etnik grupları oluşturmakta olup, Bantu grupları içerisinde de en büyüğü ve siyasi açıdan en etkili grubu ise Mpongwe-Fang grubudur. Ülke nüfusunun üçte birini oluşturan grupta üyelerin %31’i Mpongwe, %7’si ise Fang olarak kendisini ifade etmektedir. Bu grubun haricinde ülkede bulunan diğer etnik gruplar ise Mbete (%15,5), Bapunu (%15), Tsabatis (%14), Batazis (%9,5), Bateke (%4 ) ve %1,5 ile ülkenin ve bölgenin en eski toplulukları olarak Pigmelerdir. Bu grupların haricinde ülkede çoğunluğunu Fransızların (~60.000) oluşturduğu ve büyük şehirlerde yaşayan Avrupalılar yaşamaktadır.
Gabon vizesi hakkında her şey.